top of page
Mindfulness training

Leer beter omgaan met stress, ervaar meer kalmte in je hoofd en ontdek wat goed is voor jouw innerlijke rust tijdens een

8-weekse Mindfulness training. 

ONE - high res-73.jpg

Wat leer je tijdens de mindfulness training (MBSR)?

Tijdens een 8 weken durende cursus Mindfullness leer je om tot een groter zelfinzicht te komen, om je bewust te worden van wat zich van binnen bij je afspeelt. Het kan helpen om los te komen uit de stroom van gedachten die de aandacht vaak gevangen houden en die je ervan weerhouden om in het nu te zijn.


Misschien wel het belangrijkste aan Mindfulness is dat je kan zijn met wat er op dat moment in je leeft, zonder je ermee te bemoeien of over te oordelen. Dat kan van alles zijn: onrust, vreugde, verdriet, boosheid, stilte. Door één te zijn met wat is en met hoe je je werkelijk voelt, ontstaat er ruimte van binnen, meer verbondenheid en innerlijke rust. Mindfullness is oefenen in aandachtig zijn en ontspannen in wat er is.
 

Met Mindfulness leer je je makkelijker te concentreren en te ontspannen en wordt je geest rustiger.

 

Je hoeft niet uren op een kussen te zitten. Je kunt het gewoon oefenen in een spijkerbroek, zittend op een stoel of tijdens het drinken van een kopje thee. Bij Mindfulness draait het erom dat je nuchter en bewuster wordt. Je weet wat je doet, wat je voelt, wat je ruikt en wat je zegt. Je ziet de wereld om je heen helderder en bewuster.

​

De training wordt verzorgd door Jola Willems, gevorderde en erkende Categorie 1 trainer bij de VMBN en Gezondheidwetenschapper. Veel zorgverzekeringen vergoeden deze training bij een erkende trainer.

8-weekse Trauma-sensitieve Mindfulness training

 

In mindfulness-trainingen komen we regelmatig mensen tegen die kampen met onverwerkt trauma. Het gedrag dat ermee samenhangt wordt niet als zodanig herkend. We hebben het dan niet alleen over shock-trauma (eenmalige traumatiserende gebeurtenis), maar ook over generationeel trauma en ontwikkelingstrauma.

De reguliere mindfulness-training is voor deze mensen minder geschikt omdat ze in de oefeningen onverwacht en onbedoeld geconfronteerd kunnen worden met hun trauma’s. Daarvan denken ze soms dat ze die verwerkt hebben of ze veilig hebben weggestopt. Het kan zijn dat ze hierdoor in herbeleving terecht komen. Of er thuis alleen mee zitten en dan niet meer durven komen.  Bij trauma is een zorgvuldige en doordachte gerichte aanpak essentieel.

Mensen met trauma hebben door hun (onbegrepen) gedrag vaak jarenlang negatieve ervaringen opgedaan in de sociale context. Ze worden als raar of lastig ervaren. Vaak zijn ze gediagnosticeerd met uiteenlopende ‘beperkingen/stoornissen’ waardoor hun eigen conclusie is dat er wel iets mis met ze moet zijn omdat ze niet normaal’ kunnen functioneren. Het idee ontstaat dat ze ‘gefixt’ moeten worden.

​

Wat maakt Trauma-sensitieve Mindfulness training zo effectief?

  • De aandacht voor (het leren instellen van) veiligheid, het herkennen van gevoelens van onveiligheid en de lichaamssignalen die daarbij horen.

  • De oefeningen die gericht zijn op het respecteren en verkennen van eigen grenzen via het lichaam, dat precies aangeeft wanneer het oké is. We oefenen met het herkennen en respecteren van de signalen.

  • De Polyvagaal-theorie die inzicht geeft in hoe trauma zich uit in het dagelijks leven waardoor de persoon zichzelf beter leert begrijpen, zichzelf minder hoeft te veroordelen of verwijten hoeft te maken. Hierdoor ontstaat ruimte voor ontspanning en mildheid en kan er voorzichtig gekeken worden naar het trauma. Dit doet ieder op z’n eigen manier, met respect voor alle signalen die wijzen op ‘te veel’ of ‘te groot’ om te verwerken.

  • De zorgvuldigheid waarmee in de training met het helingsproces wordt omgegaan. De erkenning van het bestaan van trauma is vaak al een hele klus. Er vervolgens mee dealen en integreren vraagt veel moed en mildheid, zeker bij een deelnemer die het liefst net als alle anderen is. 

  • De deelnemer worstelt vaak al jaren met schaamte en schuldgevoel en probeert in z’n eentje een oplossing te vinden. In de training leren ze over ‘co-regulatie’. Dat houdt in dat je jezelf eerst leert reguleren met hulp van iemand anders. Vervolgens leren ze over auto-regulatie, dus hoe je jezelf kunt reguleren. Ze leren zelf ‘navigeren’ van veilig naar onveilig en weer terug. Met andere woorden, ze krijgen een stukje regie terug.

  • De belangrijke boodschap dat alle ervaringen worden opgeslagen in het geheugen. Je draagt ze mee, ze hebben je gevormd en je kunt ermee leren omgaan. Er tegen vechten helpt niet, dat maakt het vaak erger. We oefenen met acceptatie, vergeving, schaamte en schuld. Soms moet je accepteren dat je zover niet bent en misschien wel nooit gaat zijn. Je leert daar begrip voor te hebben.

ONE - high res-77.jpg

Groep, duo of individueel

De 8-weekse training wordt standaard in groepsverband gegeven in Geleen. Je traint een keer per week met een groep, gedurende 8 weken. De startdatum voor de  nieuw te starten groep staat op deze website.

​

Daarnaast bieden wij ook individuele en duo-trainingen. Samen met de trainer doorloop je op je eigen tempo het Mindfulness programma.

We werken op een ontspannen manier aan jouw persoonlijke doelstellingen, op een tijdstip dat bij je past. 

​

Neem contact op voor een persoonlijk gesprek waarin we jouw wensen kunnen doornemen.

​​

​

​

​

Start 8-weekse Mindfulness (MBSR) groepstraining

​

Woensdag 25 september 2024 19.30-21.30u start er weer een

nieuwe 8-weekse groepstraining.

​

​

​

​Vergoeding vanuit de zorgverzekering.

One Body and Mind voldoet aan alle eisen van de beroepsvereniging VMBN (Categorie 1). Dit betekent dat een aantal zorgverzekeraars de Mindfulnesstraining vergoeden.

Klik op onderstaande link om te zien of jouw zorgverzekering deze kosten vergoedt. 

www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mindfulness#vergoeding​

​

​

Vergoeding vanuit de werkgever.

Veel werkgevers betalen graag je mindfulness training uit het opleidingsbudget. Aangezien mindfulness bewezen effectief is bij stress en aanverwante klachten, betalen veel werkgevers de training ook graag in het kader van preventie van ziekteverzuim.

​

Meer informatie of inschrijven? Neem contact met ons op. 

Bedankt voor je bericht! Wij zullen zo snel mogelijk reageren. -One Body and Mind

bottom of page